آموزش بیماران

فیزیوتراپی رباتیک

بیماران مبتلا به آسیب نخاعی و نارسایی‌های حرکتی اگر به طور دائم روی صندلی چرخدار و یا در بستر باشند در معرض ابتلا به عوارض پزشکی دیگری قرار می‌گیرند. دکتر محمد ساکل، پزشک مشاور در توانبخشی اعصاب در مورد دستگاه راه رفتن رباتیک، کمک به بهبود شرایط عضلانی بیمار و ممانعت از عوارض پزشکی بیشتر و به طور کلی فیزیوتراپی رباتیک پژوهش می‌کند.

 

abooreyhanpht.com-Robotic-physiotherapy-فیزیوتراپی-رباتیک-

Robotic-physiotherapy-فیزیوتراپی رباتیک

 

کاربرد فیزیوتراپی رباتیک و اسکلت بیرونی در درمان اسپاسم

فیزیوتراپی رباتیک جایگزین درمان‌های موجود نیست اما ممکن است درمان‌های موجود را تکمیل کند.

«اگر بیماران زمان بیشتری را صرف ایستادن، راه رفتن و ورزش کنند فواید قابل توجهی از جمله بهبود خواب، محافظت از مفصل‌ها، کاهش اسپاسم، درد، مشکلات رایج شکم و استفاده از داروهای تجویزی و همچنین بهبود کیفیت زندگی را می‌توانند بدست آورند.»

تا کنون هشت نفر در جلسات استفاده از پاهای رباتیک (اسکلتهای بیرونی) شرکت کرده‌اند. پنج نفر از شهر کنت بودند و سه نفر از دیگر نقاط کشور (همه ساکنان انگلستان و ایرلند می‌توانند در این جلسات شرکت کنند).

در این جلسه‌ها دستگاه اسکلت بیرونی REX بیماران را از حالت نشسته به حالت ایستاده با پشتیبانی رباتیک درمی‌آورد و به آنها اجازه می‌دهد تا راه رفتن و تمرینات کششی که توسط متخصص فیزیوتراپی طراحی شده را انجام دهند. این پاهای رباتیک تنها طراحی موجود است که اجازه می‌دهد افراد تحت کنترل و بدون کمک دست‌ها حرکت کنند. این به این معنی است که آنها می‌توانند دست خود را برای فعالیت‌های روزمره زندگی مانند آماده کردن چای در حالت ایستاده استفاده کنند. این احساس استقلال می‌تواند به بهبود عزت نفس و جلوگیری از افسردگی کمک کند.

تصویر بالا استیو واکر-منویل از سیتینگبورن که دارای آسیب نخاعی به نام تنگی کانال کمر است را در یکی از جلسه‌های فیزیوتراپی رباتیک نشان می‌دهد. وی می‌گوید:

«پاهای رباتیک این پتانسیل را دارد که استقلال را به من بازگرداند. داشتن فرصت برای شرکت در این آزمایش با خدمات درمانی بیمه فوق العاده است. هرچه تعداد بیشتری از مردم این پاها را آزمایش کنند تیم پژوهشی نیز بازخورد بیشتری دریافت خواهد کرد».

پزشک یکی از بیماران شرکت کننده در این پژوهش می‌گوید: «بیمار تا به حال تجربه مثبتی داشته و شبی که حرکت کرده (با استفاده از پاهای رباتیک) خواب بسیار راحتی داشته است». بریل کرانفیلد شرکت کننده دیگری در این آزمایش است که تجربه خود را در بی‌بی‌سی جنوب شرق توصیف کرد: «ایستادن تجربه‌ای فوق العاده است». هنگامی که بریل از این پاها استفاده کرد، نخستین بار بعد از تقریباً یک سال بود که توانست بایستد.

دکتر ساکل در حال آماده‌سازی برای گسترش این پژوهش به بیماران مبتلا به ام اس و سکته مغزی در پاییز ۲۰۱۶ با حمایت مرکز درمانی ام اس کانتربری است.

چه افرادی تحت درمان فیزیوتراپی رباتیک تایروموشن (Tyromotion) قرار می گیرند؟

به‎طور کلی سه گروه آسیب‎های دست و اندام فوقانی تحت درمان این روش درمانی قرار می‎گیرند:

1- فلج مغزی (Cerebral Palsy)

برنامۀ ویژه فیزیوتراپی تخصصی دست در افراد دچار اختلال فلج مغزی به منظور کنترل سفت شدن دست, به الگو رفتن دست حین انجام دادن یک حرکت ارادی, جلوگیری از تغییر شکل دست (deformity) و سیر به سمت الگوی رفلکسی و سایر به منظور کنترل حرکتی بهتر دست و مهار سفت شدن دست با این تجهیزات و دانش فیزیوتراپی برای این عزیزان اجرا می گردد.

2- بعد جراحی‎های دست

الف: جراحی‎های ترمیم و پیوند زدن اعصاب (Nerve Repairment) دست و اندام فوقانی مانند بازو و شانه به دنبال کشیدگی، پاره‎شدگی (Rupture) و چاقوخوردگی (Laceration) و سایر آسیب‎ها.
ب: جراحی‎های ترمیم و پیوند زدن تاندون (Tendon Replacement) که نیاز به فیزیوتراپی برای باز‎آموزی هر چه سریع‎تر با هدف بازگشت سریع‎تر به فعالیت‎های حرکتی قبل آسیب، بازگشت دامنۀ خم و باز شدن دست و اندام و جلوگیری از چسبندگی زودرس دارند.
ج: جراحی‎های شکستگی‎های دست و انگشتان که نیاز به فیزیوتراپی برای راه‎اندازی سریع‎تر دست از جهت بهبود دامنۀ خم و باز شدن انگشتان، بازگشت قدرت عضلات برای گرفتن اشیا و سایر موارد.

3- در افراد همی‎پلژیک یا فلج یک‎طرفه یا دوطرفۀ بدن (Hemipledgia or Dipledgia) سکته مغزی (C.V.A) و آسیب‎های مغزی (Head Injury)

در این گونه بیماری‎ها، اندام دست یک طرف یا دو طرف دچار فراموشی، شلی (Hypotonicity) شدید یا خفیف و در موارد زیادی دچار سفتی بیش از حد دست (Spasticity) می‎گردند که امری نامطلوب به شمار می‎رود که باعث عدم کارکرد صحیح اندام، کاهش دامنۀ حرکتی و عوارض جانبی می‎گردد.

4- افراد دچار ضایعه نخاعی و تنگی کانال و فتق دیسک

در این عزیزان به دنبال فشار به عصب در کانال و یا در ریشه، اندام فوقانی مانند ارنج، شانه و یا دست، بسته به شدت آسیب دچار ضعف پیشرونده عضلات، کاهش دامنۀ حرکتی به دنبال درد و «اصطلاحا سنگینی دست» می‎گردند که نیاز به درمان فیزیوتراپی برای بازگرداندن قدرت عضلات، کاهش درد و بازگشت دامنۀ حرکتی دارند. فیزیوتراپیست با نوع و میزان آسیب دست، به طرح‎ریزی روش درمانی در دستگاه می‎پردازد که با استفاده از قابلیت هوشمند دستگاه یعنی گزارش‎گیری از عملکرد بیمار، به اصلاح و پیشرفت درمان طی جلسات می‎پردازد.
از دیگر ویژگی‎های برجسته و مخصوص فیزیوتراپی با رباتیک تایروموشن (Tyromotion)، استفاده از تکنیک واقعیت مجازی (Virtual Reality) است، بدین صورت که فرد حرکات محدود شده را در قالب بازی‎های طراحی شده در یک محیط کاملا مشابه آنچه در واقعیت اتفاق می‎افتد، انجام می‎دهد که این به پیشرفت بیمار کمک شایانی می‎کند. در صورت وجود عوارض دیگر در دست مانند درد، فیزیوتراپیست با صلاح‎دید از تکنیک‎های دستی برای کاهش درد و TENS (دستگاه ضد درد) استفاده می‎نماید تا روند درمان بهتر سپری گردد.

نوشته های مشابه